Új vegetáriánus recepteket böngészve találtam ra az Aloo gobira. Alapvetően a ritakonyhája oldalról vettem a receptet, de azt is elolvastam, hogy Mautner Zsófi hogyan készíti. A hozzávalók és az egyes lépések terén nem volt nagy eltérés, na de a vége! Rita szerint addig kell főzni, amíg jó szószos nem lesz. Zsófi szerint a végén fel kell tekerni a gázfőzőt, hogy minden lé elpárologjon alóla. :-) Én kicsit szószosra, kicsit csípősre csináltam és lepénykenyeret készítettem hozzá. Nagyon fincsi lett!
Hozzávalók (4adag):
- 1 közepes fej karfiol (kb.1kg)
- 1kg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab gyömbér
- 50g sűrített paradicsom
- fűszerek: só, mustármag, koriandermag, szárított chili, garam masala, római kömény
A lepényhez:
- 20dkg finomliszt
- fél tk. só
- 1dl víz
- 1 késhegynyi sütőpor
- olaj, vaj
Elkészítés:
1. A krumplit meghámozom, kicsi kockákra felvágom, a vöröshagymát is előkészítem, mindkettőt félreteszem.
2. Az edényben elkezdem kipattogtatni (olaj nélkül) a mustármagot és a koriandert. Amikor kicsit megpirult, hozzáadom a vöröshagymát, belereszelem a fokhagymát és a gyömbért, kicsit dinsztelem. Hozzáadom a garam masalát, római köményt és a chilit is, átforgatom.
3. A fűszeres alapra ráteszem a krumplit, átforgatom, sózom, felengedem egy kevés vízzel.
4. Amíg a krumpli párolódik, megmosom és rózsáira szedem a karfiolt.
5. Amikor a krumpli kicsit puhult, mehet hozzá a paradicsompüré és a karfiol, még egy kevés só és víz. Már minden benne van, amikor minden megpuhult és szépen összeértek a hozzávalók (és még van alatta egy kevés szósz), akkor kész.
6. A lepénykenyérhez összekeverem a hozzávalókat, a tésztát négy részre osztom. A darabokat egyesével kinyújtom (a vágódeszkán is elfér!), megkenem egy kevés olajjal, legyezőszerűen összehajtogatom, csigavonalban feltekerem és ismét kinyújtom. Serpenyőben mindkét oldalát átsütöm (amíg készül az egyik, előkészítem a következőt), majd megkenem a tetejét olvasztott vajjal.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése